Artikel in AD door Rien van den Anker

Kunstenares Mariska schrijft boek om kunst beter te begrijpen: ‘Ik denk niet in moeilijk’

Artikel in AD geschreven door Rien van den Anker

Journalist Rien van den Anker 19-02-21, 12:02

Ze woont en werkt met haar lief Ron in Katwijk, aan de boulevard, met uitzicht op duin en strand. De branding is haar achtergrondmuziek. Maar kunstenares Mariska de Kok voelt zich nog steeds Westlander. Volgende maand wordt haar boek ‘Kunst kijken’ gepresenteerd in Kunsthuis18 in Naaldwijk.

Vrijwel dagelijks wandelt ze het hoofd leeg in haar zanderige voortuin. Het liefst met tegenwind. Als de hemel helder is ziet ze in het zuiden Monster en ‘s-Gravenzande liggen. Ze is kunstenares, autodidact, schildert vooral figuratief, het liefst portretten. De mens staat centraal. 

„Ik twijfel of ik wel moet vertellen wat het hoogste is wat ik in de kunst wil behalen. Dat klinkt zo arrogant.” Toch mailt ze later: „Ik wil eigenlijk net zo goed worden als Rembrandt, Vermeer en Mondriaan. Telkens weer ‘beter’ worden.”

Oprecht gelukkig

Ze voelt zich nog steeds Westlander. „Daar liggen toch mijn roots”, klinkt het vriendelijk verontwaardigd. En hoewel ze alweer tien jaar geleden vertrok zijn er nog altijd Westlandse cursisten, exposities in bijvoorbeeld de Wateringse Hofboerderij en is er binnenkort een boekpresentatie in Naaldwijk. „Ik woon hier oprecht gelukkig maar als ik naar Westland ga, is er altijd dat gevoel van thuiskomen.”

Ik woon hier oprecht gelukkig maar als ik naar Westland ga, is er altijd dat gevoel van thuiskomen Mariska de Kok, Kunstenares

Ze is autodidact, blijft daardoor volgens velen (gelukkig) authentiek, van een kunstacademie is het nooit gekomen. Mariska gelooft meer in frequent contact met andere kunstenaars, ontmoet geregeld artistieke collega’s, thuis maar ook – vóór corona – tijdens festivals. „Wederzijds dingen van elkaar leren.”

Zoete inval

Ze noemt zichzelf bevlogen, leergierig en verliefd op kunst. Is geboren in Poeldijk maar woonde ook in De Lier, Honselersdijk en Naaldwijk. Ze wilde reclametekenaar worden, besefte dat je eerst geld moet verdienen alvorens – haar droom – kunstenaar te kunnen zijn. Pas in 2011 was er het lef om fulltime ‘in de kunst’ te beginnen, in combinatie met lesgeven.

Het huis in Katwijk is daarom vaak een artistieke zoete inval. Tekenende en schilderende artiesten, die ze op het strand ontmoet, komen daarna langs ‘voor een bakkie’. Ze houdt ervan om haar talenten te delen en van anderen te leren. „Ik ben in dat opzicht wel een beetje vrijgevochten type, heb ook een hekel aan regeltjes.”  Zo werkt ze ook, doet wat ze wil, volgt haar artistieke gevoel. „Als ik aan het schilderen ben, observeer ik, ben ik niet zo bezig met wat het gaat worden maar maak gewoon vlekjes en lijntjes”.

Mariska de Kok, zelfportret.
Mariska de Kok, zelfportret. © Privéfoto

Als Mariska iemand schildert zit ze bijna gefascineerd voor haar ‘slachtoffer’. Afhankelijk van de persoon houdt ze ook haar penseel anders vast, stevig of losjes, bij een kattenkop of een lief iemand. „Ogen zijn heel belangrijk. In die positie kan je een persoon recht aankijken. En ik kan dan soms lang ongegeneerd in de ogen kijken.” Zijn die juist niet moeilijk te schilderen? Of is de mond moeilijker? „Ik denk niet in moeilijk, ik ga door tot het lukt.”

Verschil tussen kleur en tint

De afgelopen jaren groeide het idee om anderen te helpen kunst beter te begrijpen, zo ontstond het boek ‘Kunst kijken’. Een gids om ouderen en ook kinderen beter naar kunst te laten kijken, meer te laten zien. Ze heeft al te vaak museumbezoekers ‘verdwaald’ zien rondlopen, overladen met indrukken waar ze geen raad mee weten.

Zomaar een woensdagmiddag
Wandelend op het strand, geschilderd door Mariska de Kok. © Privéfoto – dit werk is nog beschikbaar – zie deze link

Vanzelfsprekendheden als de penseelstreek en de horizon krijgen in het boek aandacht. Mariska legt uit wat het verschil is tussen kleur en tint, leert de lezer de taal van kleur en licht. „Het is boeiend om je bij een kunstwerk af te vragen wat het verhaal is. Niet eerst naar de titel kijken, dan kom je tot onverwachte verrassingen. Dan heb je het schilderij ineens vanuit jezelf bekeken. En wellicht een ander verhaal gezien.”

Vooralsnog wordt het boek op 20 maart in Kunsthuis18 in Naaldwijk gepresenteerd. Voor 14,95 euro kan men het nu al bestellen via www.mariskadekok.nl.

Gehele artikel op website AD via deze link: https://www.ad.nl/westland/kunstenares-mariska-schrijft-boek-om-kunst-beter-te-begrijpen-ik-denk-niet-in-moeilijk~afb23756/