De dans van het penseel

Zoals in de vorige blog al aangegeven is er zoveel te vertellen over de werken. Ik kan het gaan hebben over het effect van het dragen van een hoed tijdens een modelsessie. Ik kan het hebben over het verschil in deze rode achtergrond ten opzichte van het Ferrari-rood Het leven is keuzes maken. Dit keer kies ik voor een leuke reactie die ik mocht ontvangen aan de hand van mijn filmpjes.

Wanneer ik schilder, dan denk ik niet.

Afgelopen week attendeerde iemand mij over hoe verschillend ik de penselen vasthoud tijdens het schilderen. Dit is iets waar ik zelf niet bewust bij stil heb gestaan. Wanneer ik schilder, dan denk ik niet. Ik zie alleen vlekken, kleuren en langgerekte vlekken. En daarop reageer ik dan met mijn penseel.

Gelukkig heb ik dan de filmpjes om zelf eens terug te kijken naar wat ik nu eigenlijk doe.

Aandacht voor de penseelstreek

Leerzaam om ook voor mezelf te ontdekken hoe ik in het vuur van de strijd aan het werk ben. Ja, ik ben een grote voorstander van vakmanschap; tegelijkertijd moedig ik iedereen aan om op het moment dat je aan het werk ben, alles te vergeten wat je hebt geleerd. Net als fietsen. Hier moet je ook niet over na gaan denken op het moment dat je fietst.

Hoe ga ik nu de dans van mijn penseel in tekst vertalen?

Ik ben nu al een half uur aan het denken hoe ik de dans van mijn penseel in tekst kan vertalen. Op deze vraag heb ik nu nog geen antwoord. Ik heb zelf al een paar keer terug gekeken naar de filmpjes. Ik zie een rode draad in mijn beweging van het penseel. Bij een grote beweging heb ik het penseel geheel anders vast dan wanneer ik bezig ben met een detail in het oog. Verrassend en leuk dat een toeschouwer mij hierop attendeert.

Dus in plaats van een antwoord of een uitleg, hierbij de uitnodiging om in het volgende filmpje de aandacht te verleggen naar de dans van het penseel. Valt je iets op? Wil je iets delen? Schroom niet, Ik hoor het graag!

Koffie met een portret – plein air / live sessie door Mariska de Kok. We beginnen met koffie en een goed gesprek, daarna 2x 45 minuten tijd voor een modelsessie. Het doel – een grote expositie zodra de deur weer open mag van allemaal prachtige koppen. Daarnaast wil ik een mooi boek maken van alle portretten met de titel: ‘Een verzameling mooie momenten’. Zin om ook mee te doen aan dit project? Laat het me weten!