De koningin op het strand van Katwijk aan Zee

Het project “We are al travelers” gaat over reizigers. “Reizen” als in fysieke beweging is geen voorwaarde om een mooie reis te maken. Vanuit  de luie stoel is er ook veel te beleven. Een trigger in het huidige moment, kan een beginpunt zijn voor een boeiende reis.

Het kijken naar mensen geeft onbewust  en vliegensvlug een herkenning of een ervaring die ophoog borrelt in je gedachtewereld. Meestal ontbreek het moment om hier bij stil te staan. Door iemand op het doek te zetten en daarna het werk te bestuderen wordt vaak pas duidelijk waarom we schilderen wat we schilderen. Wat zijn mijn persoonlijke associaties? Dit brengt me naar het schilderij “Zien & gezien worden” uit de  serie “We are all travelers” bestemd voor het project Pakje Kunst Leiden waarbij “de koningin” het onderwerp is. 

“Zien & Gezien worden”

©2018 Mariska de Kok, "Zien & gezien worden" – Mixed Media 5 x 8 x 0.3 cm

©2018 Mariska de Kok, “Zien & gezien worden” – Mixed Media 5 x 8 x 0.3 cm

Het decor

Het neerkomen van het omrollende golf op het daaronder zacht bewegende zeewater zorgt voor een soepel ritme in geluid. Een rustgevend effect dat perfect past bij deze zonnige dag. Alleen al dit geluid heeft de kracht om de locatie prijs te geven waar we ons vandaag bevinden: “De voortuin” ook wel het strand van Katwijk aan Zee genoemd.
Een schril contrast met het relaxte geluid en tegelijkertijd ook een duidelijk indicatie voor het decor is het geschreeuw van de meeuwen. Voor deze vogels betekent een dag vol zon juist hard werken en alert zijn op onbewaakte voedingsmiddelen.

De koningin

Te midden van deze muzikale omlijsting trekt een dame mijn aandacht. Stevig en gewichtig zit zij daar met het gezag van een koningin. De “troon” van deze jonkvrouw bestaat uit hout, alleen van iets andere kwaliteit dan de stoel van Maxima. Natuurlijk is ook hier een mooi dessin te vinden in het zwaar katoenen doek dat zorgt voor de verbinding tussen de vuren houten latten.
In plaats van een traditioneel koningskleed draagt deze dame een traditioneel strandkostuum. Een soepel vallende rok gecombineerd met een vest en een felgekleurd hemd. Van onder haar half opgetrokken rok is een klein stukje van een donkerkleurige legging te zien. Altijd praktisch om deze onder een rok te dragen, doordat dit vrijheid geeft voor de dames tijdens het fietsen.

De kledingcombinatie van deze dame zorgt duidelijk voor een comfortabele bewegingsruimte. Niet alleen voor het zitten in haar gestreepte troon. Maar ook in het tonen van haarzelf. Ruim zittend en donkere kleuren zodat eventuele vormen vervagen. De tas rustend op haar schoot. Daarbij is het de vraag of deze is bedoeld om de vorm van haar buik te verbergen of dat de tas zorgt dat de kostbaarheden veilig zijn door de plek van haar armen.

De voeten stevig in het zand, zorgen voor de balans met haar troon. Wel is te zien dat wellicht onbewust de knie iets gebogen is, wat de benodigde ruimte geeft om mee te draaien wanneer voor haar boeiende strandgangers veranderen in voorbijgangers.

Zien & gezien worden

Het zien en dan vooral zien: “Wie er is?”, maar ook “Met wie die is?”, waarbij de belangrijkste vraag blijft: “Van wie is dat er een?!”

Ik weet niet of dit een “echte” Katwijkse dame is of een zogenaamde “dagjes-toerist”. Het had ook iemand uit Poeldijk kunnen zijn. Wel is voor mij duidelijk dat haar belangrijkste dagtaak is om de omgeving in de gaten te houden. Ook al maakt de zon het haar niet makkelijk om alles scherp te zien. Dit is geen dame voor een Rayban, Gucci of Prada. Het enigszins optrekken van de neus waardoor de ogen verkleinen lijkt voldoende te zijn om alles in de gaten te houden. Zo deed men dit tenslotte vroeger ook.

Het lijkt een dame van weinig woorden waar volgens mij niet mee te spotten valt. Bij mij komen associaties omhoog met “Westlandse” dames. En dan specifiek naar herinneringen in het openluchtzwembad in Naaldwijk, waar menig Westlander heeft leren zwemmen. Naast het koele water was er genoeg plek voor de begeleiders, vaak moeders, welke gekleed alles in de gaten hielden en ondertussen wel de gang van zaken in het dorp bespraken. Alles werd gezien. Daarnaast was het destijds een uitzondering wanneer een dame boven de 50 zich vertoonde in een badpak om ook te kunnen genieten van het koele water op de huid.

Het gezien worden in de zin dat men werd herkend dat was natuurlijk wel belangrijk. Gezien worden in fysieke zin of door het masker heen daar zit men dan weer niet op te wachtend.

Terug naar het strand in Katwijk, heden ten dage alwaar “De Koningin” geniet op haar manier. Het bekijken van de taferelen om zich heen. Misschien dat deze ook herinneringen in haar omhoog hebben gebracht naar mooie momenten. Wie zal het zeggen?!

“Zien & Gezien worden” een mooie activiteit om ons mee te vermaken. Natuurlijk kan dat op Facebook maar ook heerlijk op een terras aan het zonovergoten strand. De weerberichten zijn op dit moment nog goed, dus ik zou zeggen, geniet ervan en veel plezier met je associaties!

close

Subscribe to my dairy.