Twijfel – verstandig of niet?

schetsen in mijn schetsboek voor het onderwerp …

De Stichting Gildemeesters Bollenstreek is in 2018 gestart met het kunstproject ‘GIANT TULIP BULBS’. De manshoge kunstwerken in de vorm van een tulpenbol worden door verschillende kunstenaars uit de Bollenstreek beschilderd. Van Leiden tot aan Haarlem zullen 80 Reuzenbollen worden geplaatst, die allemaal een eigen verhaal vertellen. De Reuzenbollen worden geadopteerd door stichtingen, bedrijven, gemeenten etc. door de hele streek. Op deze manier krijgen we een mooie fietsroute die van Leiden tot Haarlem langs 80 Reuzenbollen voert.

Ook ik heb de eer gekregen om me te ontfermen over zo een prachtige bol. Mijn enthousiasme is groot. Lijkt me leuk om te doen. Allerlei beelden en ideeën vliegen door mijn hoofd. Voor mij het signaal om eerst koffie te zetten en een stap op de plaats.

Ik begin met het noteren van alle ideeën in mijn hoofd. Daarnaast de voordelen, de nadelen, praktische gegevens zoals het oppervlakte, hoogte, welk materiaal. Ook de locatie is belangrijk en de hoogte. Ik probeer zo veel mogelijk alles te vertalen in woord. Eén uitdaging voert duidelijk de boventoon – hoe ga ik een platte afbeelding op een ronde ondergrond gaat plaatsen. In die zin dat het niet gaat vervormen ….. Extra uitdaging is dat rond in dit geval niet rond is, maar de vorm van een tulpen bol.

Zoals gezegd ideeën genoeg, tegelijkertijd in de praktijk geleerd dat voorbereiding essentieel is. Dus, wat lijkt er op een tulpenbol? In die zin dat ik hiermee kan spelen. Golfbal, tennisbal, knoflookbol … een ui! Ja dat lijkt me wel wat. Op weg naar de groenteboer op zoek naar een paar grote uien.

Ik weet niet of je al eens heb geprobeerd om een ui te beschilderen of te betekenen …. niet doen.

met stift op een ui …..

Mijn hersenen verder pijnigen om iets anders te bedenken. Dit moet toch mogelijk zijn. Natuurlijk een echte tulpenbol zou kunnen, maar dat is te klein om te experimenteren.

Na de yoga terugslenterd naar huis kwam ik langs een niet nader te noemen warenhuis met kinderspeelgoed naast de ingang. Ineens zag ik het licht – ballonnen. Ik ga experimenteren met ballonnen. Het liefst had ik witte balonnen gewild, die waren er niet. Wel ballonnen met een stip. Ik vraag af wie dit heeft bedacht om aan een ballon een stip toe te voegen. Maar goed, ik was al bij. Ballonnen, iets om de ballon op te laten balanceren en zwarte stiften.

Qua schetsen heb ik inmiddels een idee. Een soort vervolg op de serie beautiful people.selectie van mijn schetsen op een ballon ….

Nieuwsgierig naar het vervolg? Schrijf je dan in voor een kijkje achter de schermen via deze link. Ongeveer 1x per maand verstuur ik een selectie fragmenten uit mijn dagboek. Je bent van harte welkom om mee te lezen in mijn persoonlijke ontdekkingstocht in de kunst. Hier een voorbeeld