De toegevoegde waarde van een kritisch oog

Onze eerste ontmoeting was in ‘s Gravenzande bij de Volksuniversiteit. Een leergierig cursist die graag nog beter wilde leren tekenen. Heleen is in de loop van de jaren meeverhuist van de lessen in ‘s Gravenzande naar Naaldwijk. Van Naaldwijk naar Katwijk. En van Katwijk sinds kort overgestapt naar de online versies. Misschien is dit eigenlijk de beste manier die bij haar aansluit. Nog meer inhoud & uitleg via de persoonlijke filmpjes. Daarbij zijn de video’s diverse keren terug te kijken en stil te zetten.

Leergierigheid is wat ons bindt

Buiten cursist is Heleen een heerlijke & gelijkwaardige sparringpartner om samen mee te studeren. Er is nog zoveel te ontdekken in de schilderkunst. Ik geniet er van dat we maandelijks samen de diepte induiken. Kleurcontrast, Josef Alberts, Itten, heerlijke kost. Niet makkelijk, maar de beide dames houden wel van een uitdaging.

De toegevoegde waarde van een kritisch oog.

Ik geniet dat Heleen niets zomaar aanneemt, alles in vraag stelt. Helene & haar kritische oog. In de lessen soms lastig, tegelijkertijd een rijkdom voor verdieping. Voor haarzelf is het niet altijd prettig, wanneer is genoeg, echt goed genoeg?

Wanneer is genoeg, ook daadwerkelijk genoeg.

Dit is herkenbaar voor vele van ons. Meer is niet altijd beter. Sterker, bij de schilderkunst is het vaak zo dat de dag erna je pas kan zien wat je eigenlijk hebt gedaan. Herkenbaar? Daarbij is mijn de stelling dat het schilderij eigenlijk een bijproduct is. (Deze stelling vraagt waarschijnlijk meer uitleg, dat komt eraan. Beloofd!)

Mindfulness 2021

De grootste uitdaging is te genieten van het moment, de verf, het doek en jezelf te laten verrassen wat er gebeurd. Zo ook in deze ‘alla prima’ sessie. met Heleen. Niet na te denken, mijn penseel en ogen hun werk te laten doen. Ondertussen gezellig bijkletsen, maar vooral te genieten van kleur en lijnen.