Hoe win je in elke kunstcompetitie?

Ik geniet van mijn warme bad. Heerlijk loom. Het leven laten zijn zoals het is. Daarnaast weet ik dat juist koude douches me sterker maken. Zo ook met kunstcompetities. Soms pijnlijk voor mijn ego, tegelijkertijd waardevol als training.

In deze blog laat ik je zien dat je misschien niet altijd “de winnaar” wordt, maar wel gegarandeerd “een winnaar”.

Kies de krachtmeting die bij jou past.

Hoe groot acht jij de kans dat een realistisch uitgewerkt portret positieve aandacht krijgt bij het thema “abstract”?

Stap één: zoek een uitdaging die aansluit bij jou persoonlijke fascinatie. Nationaal, internationaal er is zoveel aanbod. Blijf tegelijkertijd kritisch en doe je huiswerk. Geef de jury ook aandacht.

Wie zijn de juryleden? Zijn hun voorkeuren bekend? Deze informatie is onmisbaar voor de koers van “de winnaar”. Dan weet je wie je voor je hebt en wat hun smaak is.

“Een winnaar”, degene die ten alle tijde trouw blijft aan zichzelf, gaat zijn tijd niet verspillen om te voldoen aan de eventuele mogelijke verwachting van die ander. Wanneer je echt totaal vanuit je persoonlijke kracht werkt, onverschillig voor de buitenwereld, dan doet natuurlijk ook de jury niet ter zake. Ik vraag me af of je dan überhaupt nog mee gaat doen aan een competitie? Feit is wel dat wie er in de jury zit, het niveau van de wedstrijd bepaalt.

Wie waren de aandachttrekkers?

Bestudeer de winnaars van de competities uit voorgaande jaren. Zijn er overeenkomsten te ontdekken? In hoeverre verhoudt jouw vakmanschap zich tot de ander? Kies een niveau waarbij je enige aansluiting voelt.

Vakmanschap is een objectief meetinstrument. Bestudeer de grote meesters. Vraag je af waarom zij doen, wat ze hebben gedaan. Wat is het effect van hun werkwijze? Gebruik bewezen regels, die jouw vertaling in beeld kunnen versterken.

Wie van de drie?

Er komt een moment dat je toch echt een keuze moet gaan maken. Maak een lijst van drie competities. Zet alle voor en nadelen op een rij. Kies welke wedstrijd jouw aandacht verdient.

Jouw plattegrond

De uitdaging is bekend. Tijd voor het “plattegrond” – een map waarin je al je plannen kan verzamelen. Wat ga je maken? Waarom? Wat is de titel? Wanneer is de deadline? Hoe ziet je planning eruit? Maak schetsen en durf alles in twijfel te trekken.

Natuurlijk wil je nu eigenlijk liever gelijk de diepte induiken. Ik herken het. Duizenden momenten van frustratie hebben mij uiteindelijk geleerd om toch dat plan te maken. Wat kies jij?

Eindelijk

Je koers is duidelijk. Eindelijk kun je aan de slag. Hier heb je mij nu verder niet bij nodig. Veel plezier en geniet.

P.s. hou je plan regelmatig in de gaten.

En dan – is goed, goed genoeg?

Ja, goed is goed genoeg. Het huidige werk is een meetpunt van jouw kennis tot nu toe. Had je anders gekund, had je anders gedaan.

Heb je het uiterste gegeven? Ja? Mooi. Dan ben je klaar voor inzending van het werk. Nee? Jammer. Eerst een blokje om en dan vol goede moed weer verder.

En toen was er de uitslag ……

Wat een onzin!

Wees het vooral niet eens met het juryrapport of de uitslag van een verkiezing. Schrijf je frustratie van je af. Probeer jouw mening zo gedetailleerd mogelijk te omschrijven. Het zou zo maar kunnen dat je dan stilletjes bedenkt dat er misschien toch wel iets van waarde zit in de gedachtegang van die ander…. Dit hoef je natuurlijk niet hardop te zeggen. Met andere woorden: ga op zoek naar de positieve kanten van een afwijzing.

Wanneer er geen geschreven rapport is, kijk dan naar “de winnaars”. Richt je niet op wat zij nog beter hadden kunnen doen, maar haal diep adem en ga op zoek wat er wel goed is in hun werk.

Wat heb je nu gewonnen?

Ik heb je beloofd dat je kunt winnen in elke kunstcompetitie. Juist de voorbereidingen, je overwegingen en evaluatie zijn de “prijzen” die onbetaalbaar zijn. Je neemt ze mee in je volgende werken. Dit zijn de werkelijke investeringen in jezelf en daarmee je werk.

De winst ligt niet in voldoen aan de onbekende verwachting. De winst ligt in het leerproces. “De winnaar” is iets anders als “een winnaar” zijn. Een winnaar behoudt vrijheid. De vrijheid om jouw persoonlijke weg te bewandelen.

Tot slot: niet gewonnen, wel een winnaar.

Bijgaand een foto van één van mijn inzendingen voor een competitie. Om mij heen hoor ik veel collega’s klagen over de jury. Daardoor mezelf afvragend, waarom doe ik eigenlijk mee? Mijn antwoorden heb je zojuist gelezen. Dus waag je kans en duik onder die koude douche.

Het juryrapport

Een heel klein paneeltje, 15×15 cm, echt een juweel van een schilderij. Badgasten op het strand, levendig met persoonlijke penseelstreken opgezet. In een impressionistische stijl is het strand vol geschilderd met figuren in badkleding. Anatomische verhoudingen zijn goed vastgehouden, huidskleur en badkleding evenwichtig verspreid over het gehele beeld. De compositie is aantrekkelijk geschilderd. De badgasten vooraan zijn verder uitgewerkt dan degenen die achteraan op het strand staand. Met kleurreflecties en weerspiegelingen zijn rekening gehouden. Een spontaan klein juweel van een schilderij. De Dagwacht -behaalde plek 122 van 693 inzendingen.

Werk Mariska de Kok – Titel “Dagwacht – formaat 15 x 15 cm – acryl op paneel