Ineens wordt alles duidelijk.

Vandaag weer aandacht voor het kunstproject GIANT TULIP BULBS’. De manshoge kunstwerken in de vorm van een tulpenbol worden door verschillende kunstenaars uit de Bollenstreek beschilderd. Ik neem jullie graag mee in mijn voorbereidingen. (Aflevering gemist? Nooit meer iets missen?)

We gaan terug naar een zonnige zaterdagmiddag, enkele weken geleden:

Buiten de zon, binnen de verkoeling door de dikke muren van het huis. Voor mij een mooie middag om weer verder te gaan met schetsen, denken en nog meer schetsen. Ik kan natuurlijk blijven denken, hoe langer ik denk, hoe meer ideeën. Op een gegeven moment zal ik toch een keuze moeten maken. Ik wil in ieder geval dat het werk op de grote tulpenbollen in lijn blijft met mijn eigen werk. Dus het thema “mensen” moet er in voorkomen.

Ik heb veel plezier beleefd aan het maken van de kleine werkjes ‘we are all travelers’ voor “Pakje Kunst”. Maar om nu ook reizigers op het station op de tulp bol te gaan zetten, dat voelt voor mij niet logisch. Ik heb begrepen dat het plan is om de grote bollen langs het fietspaden en op rotondes in de bollenstreek te zetten.

Eerst maar weer even koffie drinken. Het is goed om tussendoor afstand te nemen, dus bedacht ik me om op de bank voor het huis te genieten van de voorbijkomende mensen ……..

En ja wel, op het moment dat je het niet verwacht wordt ineens alles duidelijk! Fietsers!

Met mijn mobiel heb ik een paar foto’s gemaakt van de voorbijkomende fietsers. Dit is ook nog een vak apart om op het juiste moment op het knopje te drukken (of hoe je dit ook zou willen noemen op een mobiel …). Daarnaast wil ik ook in verband met privacy dat men enigszins onherkenbaar blijft. Tegelijkertijd wil ik “we” ons kunnen associëren met de voorbijgangers. Fietsers, een dagje strand & Katwijk aan Zee. Dit wordt voor mij de combinatie.

Timing is ook een vak – te laat ….

Enthousiast op weg naar mijn computer om te kijken of er iets tussen de foto’s zou zitten.

Les 1 was al dat de fietsers, scooters, voorbijgangers wel dezelfde kant op zouden moeten gaan, anders wordt het verwarrend op zo’n bol. Jammmer, jammer want er zaten een paar erg leuke afbeeldingen bij.

De man des huizes kwam met een supertip …… je kan foto’s ook spiegelen. Oeps…. maar goed, ere wie ere toekomt.

Ook de grootte van de voorbijgangers is een aandachtspunt. Of iemand op het fietspad fiets of op de stoep maakt uit. De koppen van de figuranten moeten toch wel enigszins even groot zijn. Deze puzzel was nog niet zo eenvoudig. Daarnaast wilde ik ook een soort afspiegeling maken van de bezoekers hier aan de Boulevard in Katwijk op een zomerse dag.

Opzet schets fietser op de bol – moeder met kind / dagje strand

De voorbereidingen zitten er op, de keuze in foto’s is gemaakt, over wel of niet een achtergrond erbij ben ik nog aan het nadenken. Voor alles wilde ik nu echt gaan beginnen met schilderen! Ik denk herkenbaar bij de schilders onder ons, dus …. aan de slag!

Een stoere man, handdoekje om, petje op op weg naar het strand. Leuk om hier uitgebreid mee aan de slag te gaan.
Zoals gezegd, de foto’s maak ik natuurlijk zelf, dus deze jonge man heeft zich hier ook daadwerkelijk begeven. Blijft altijd bijzonder om iemand vast te leggen. In dit geval iemand, die ik niet ken, maar waar ook ik associaties bij heb/krijg. Hij doet me denken aan mijn jeugd in het Westland. Op de fiets met een zonnige dag op weg naar het strand in Monster. Ook toen kwam je dit soort stoere mannen tegen. Heerlijk nonchalant, handdoekje om de nek, rugtas met de eerste levensbehoefte voor een mooie dag.

Terug naar mijn bol en de praktische zaken. Natuurlijk neem ik de vrijheid om zelf de kleurencombinaties te bepalen. Ook in de details.. De mensen in de straat zijn in dit geval mijn inspiratiebron om een kunstwerk te maken met een verhaal. Misschien sta jij binnenkort ook mijmerend bij mijn tulpenbol te genieten van de mooie momenten uit je jeugd.

Na twee uur schilderen (het is vrij intensief) is het weer tijd voor de lunch gecombineerd met een update in mijn activiteiten omtrent het beschilderen van de tulpenbol. Bij deze. En natuurlijk, binnenkort meer!

Nieuwsgierig naar het vervolg? Schrijf je dan in voor een kijkje achter de schermen via deze link. Ongeveer 1x per maand verstuur ik een selectie fragmenten uit mijn dagboek. Je bent van harte welkom om mee te lezen in mijn persoonlijke ontdekkingstocht in de kunst. Voorbeelden zijn hier te vinden.