Klaar voor het grote werk

De opzet staat klaar.

Het besluit is genomen. De voorbijgangers aan de Boulevard in Katwijk aan Zee zijn mijn inspiratiebron voor het beschilderen van de mini-tulpenbol.

Doordat ik nu weet welke kant ik opga kan ik verder met de voorbereidingen. Waar ga ik wat zetten? Hoeveel figuren? Hoe maak ik de verdeling van de figuren? Er stond nog een keuze open over de achtergrond (zie voorgaande blog). Sowieso ga ik voor variatie in: man, vrouw, jong & iets ouder 🙂 . Ook moet ik nog kiezen tussen de verschillende vervoersmiddelen, waarbij in ieder geval de elektrische fiets niet overgeslagen kan worden.

Het schetsen op de bol is lastig. Potlood houdt niet, kleurpotlood is ook niet prettig, houtskool maakt verf smoezelig. Ik heb nog nooit eerder op glad keramiek geschilderd; dat belooft veel leermomenten. Ik weet van mezelf dat hoe dan ook, ik altijd zal zorgen dat het goed gaat komen. Toch is het begin altijd spannend. Spannend omdat er maar één bol is om het op uit te proberen.

Naast het onderwerp fietsers in combinatie met een ‘icoon’ van Katwijk, de Vuurbaak (hier naast de deur), heb ik een persoonlijk doel in mijn werkwijze.

Werk in uitvoering – wederom een mooie man gespot op de Boulevard

Ik wil de figuren met zo min mogelijk penseelstreken neerzetten. Waarom? Ik hou van vaart en kracht in een penseelstreek. Een directheid, geen getut. Dit is nu niet direct de gemakkelijkste manier van werken, maar ik hou wel van een uitdaging.

Voor de kleuren wil ik me beperken tot ‘de ‘primaire’ kleuren. Dan bedoel ik niet de kleuren die men vroeger op school leerde. Ik gebruik de zogenaamde drukkleuren (de kleuren die in de printer zitten). Ik kan me voorstellen dat je graag wil weten waarom ik nu deze kleuren gebruik en niet de veelvuldige kleuren die al gemengd in tubes klaarliggen. Dit wordt een mooi onderwerp voor de volgende blog.

Nu tijd voor een filmpje van de mini tulpenbol. Mijn voorbeeld voor de grote bol die 1.85 meter hoog is en 6 meter omtrek heeft. Dat belooft wat ……

Nieuwsgierig naar het vervolg? Schrijf je dan in voor een kijkje achter de schermen via deze link. Ongeveer 1x per maand verstuur ik een selectie fragmenten uit mijn dagboek. Je bent van harte welkom om mee te lezen in mijn persoonlijke ontdekkingstocht in de kunst. Voorbeelden zijn hier te vinden.