Met foto, zonder foto, groen of toch een andere kleur?

Geweldig hoeveel reacties ik mocht ontvangen op mijn vraag om mee te denken over de layout van de kaft van mijn boek: Kunst Kijken.

Kiezen

Keuze A (zonder foto alleen tekst) & Keuze B (foto en tekst binnen foto) lagen heel dicht bij elkaar. Keuze C was wat minder in trek. Wat heel fijn & leerzaam was, is dat meeste de moeite hadden genomen om hun keuze te onderbouwen. Achteraf gezien was deze interactie een prachtig voorbeeld van waar mijn boek voor is bedoeld. Anders kijken. Langer naar iets kijken dan je normaal gesproken doet.

Nieuwe wereld

Door het schrijven/maken van dit boek is er een geheel nieuwe wereld voor mij opengegaan. Tekst en inspiratie is nooit een probleem. De Nederlandse taal is al weer een ander verhaal, maar daarvoor heb ik inmiddels hulp gekregen. Het selecteren van foto’s en deze te laten corresponderen bij de tekst, was ook een uitdaging. Ook de foto’s met elkaar ‘moeten’ weer één geheel vormen. Layout, spiegeling en ook tips qua lettertype. Leerzaam was het absoluut. En als ik iets doe, wil ik het graag ‘goed’ doen. Daarmee wil ik niet zeggen dat het niet nog beter kan, maar in materiaal, papiersoort, drukkerij etc heb ik me laten leiden door waar ik van geniet in een boek.

Leren van boeken zonder te lezen

Inmiddels liggen er heel wat boeken van allerlei schrijvers hier in de woonkamer over de vloer verspreid. Op een totaal andere wijze heb ik ze nu bestudeerd. Niet gekeken naar de inhoud, maar waar zet je je ISBN? Hoe zien de inhoudsopgave er uit? Hoe is de spiegeling? Welke marges heeft men gebruikt? In de ontdekkingsreis was er best zo nu en dan spanning en strijd door de keuzestress.

De eerste reacties

Nu de proefdruk eindelijk hier voor me ligt, moet ik zeggen dat dit een heel bijzonder gevoel is. De laatste puntjes op de i, nogmaals de tekst checken op taalfouten en foto’s nakijken. Ik wil nog een QR code en de tekst op de achterzijde ‘moet’ nog krachtiger. Dus genoeg te doen in het weekend.

Tegelijkertijd, gisteren tijdens de lessen, die gelukkig weer door mochten gaan, heb ik vol trots mijn proefdruk laten zien. De reacties waren geweldig. Leuk! Dus tijd voor de volgende stap, het boek de wereld in brengen. Ook weer spannend, maar vooral leuk!

Ook intekenen?

De eerste oplage komt er aan. Het is nu mogelijk om in te teken voor het boek.

Kunst Kijken – de kunst van het kijken.
126 pagina’s | Formaat 14 x 14 cm | Met illustraties| € 14,95.

Natuurlijk ben ik ook bereid om het op te sturen. Verzendkosten zijn € 4,- (pakketpost) per boekje.

Volgende week woensdag d.d. 25 november verwacht ik de zending, precies op tijd voor een mooi cadeau bij Sinterklaas of voor onder de boom.