Na heel lang kijken ontdekte Sef het getal 1

Werk in uitvoering – Cobie in de hoofdrol

Anderhalf uur stil zitten lijkt misschien lang, toch hoor ik telkens van de geportretteerde dat de tijd vliegt. De ervaring heeft inmiddels ook geleerd dat deze sessie verder gaan dan een goed gesprek of een mooi schilderij. Eigenlijk is het niet te beschrijven, hoe graag ik het ook zou willen. Ervaren is de enige manier om een idee te krijgen wat hier in het atelier gebeurd.

Ik blijf het bijzonder vinden dat ik telkens weer het vertrouwen krijgt van een ‘model’. Anderhalf uur alle aandacht naar de man of vrouw voor me. Op zoek naar lijntjes, vlekjes om de persoon op het doek te ‘vangen’. Terwijl mijn ogen en handen hun ‘werk’ doen is er volop ruimte voor mooie gesprekken. Ik voel me bevoorrecht dat ik zo dichtbij mag komen.

Met Cobie heb ik ook weer een paar prachtige uren mogen beleven, waarbij een anekdote over Sef (haar kleinzoon) de titel voor deze blog heeft bepaald.

Toen hij bij oma op bezoek was en net als mij langdurig haar gezicht bestudeerde vroeg hij haar waarom zij een 1 heeft op haar voorhoofd? Ik kon niet anders dan schaterlachen door dit verhaal. Geweldig, heerlijk, eerlijk en de onbevangenheid van kinderen. Om te zien om Sef gelijk heeft nodig ik je van harte uit om het filmpje te bekijken.

Koffie met een portret – plein air / live sessie door Mariska de Kok. We beginnen met koffie en een goed gesprek, daarna op anderhalve meter in anderhalf uur (= 2x 45 minuten) tijd voor een modelsessie. Het doel – een grote expositie zodra de deur weer open mag van allemaal prachtige koppen. Daarnaast wil ik een mooi boek maken van alle portretten met de titel: ‘Een verzameling mooie momenten’. Zin om ook mee te doen aan dit project? Laat het me weten!