Naaldwijk op het witte doek.

Ik geef gelijk toe, ik ben niet de beste filmster. Sterker, hierin “moet” ik nog veel leren. Desalniettemin ga ik toch een filmpje delen over “Naaldwijk op het witte doek”.

Deze kleine serie (de laatste die nog over zijn) in zwart/wit is onderdeel van een expositie van mijn werk in Leiden op de Vondellaan. Ruim 60 werken zijn daar nu ondergebracht op nummer 35a (een Gezondheiscentrum) en te zien tot begin oktober.

De Slimmerick Naaldwijk
“De Slimmerick” – Kroeg in Naaldwijk – werk Mariska de Kok – formaat 13×18 cm op canvas

Inspiratie voor de werkjes (13x18cm op canvas) – hoe verrassend – Naaldwijk. Ik heb vele jaren in dit dorp mogen vertoeven. Veel, heel veel mooie, dierbare herinneringen op verschillende plekken in dit dorp mogen beleven.

Nee, ik ben niet geboren in Naaldwijk. Mijn roots liggen in Poeldijk. Naaldwijk was eigenlijk voor ons destijds al de grote stad. Het fietspad van Poeldijk naar Naaldwijk, bestond uit lange grijze betonplaten. Daardoor leek de rit naar dit mooie dorp nog langer. Je “moest” echt moeite doen om daar te geraken.

Voorheen had je aan het einde van de betonplaten aan de linkerkant een echt zwembad liggen. Nog zo’n heerlijk ouderwets koud buitenbad waarbij het geroezemoes en het spetterende water al verkoeling gaf. Op deze plek staat nu de Bloemenveiling. Maar goed, laat ik niet teveel afdwalen.

Toen ik jong was wilde ik graag naar Naaldwijk verhuizen. Daar had je in mijn beleving (als dorpsmeisje) alles. Zelfs een Hema! De wens is uitgekomen en zoals gezegd heb ik vele jaren van deze plek mogen genieten. Inmiddels zijn er andere dromen in het leven gekomen en heb ik het Westland verlaten.

Destijds heb ik van de voor mij belangrijke plekken (en ja daar hoorde natuurlijk ook “De Slimmerick” bij) vastgelegd op doek. Onlangs bij het inrichten van deze expositie, waarbij ik een hoek “zwart/wit” werken samen heb gebracht, kreeg ik gelukkig nog steeds een warm gevoel. Wanneer ik het werk zie denk ik terug aan dit hoofdstuk in mijn leven en realiseer ik me dat ik dit absoluut niet had willen missen.

Dan nu tijd voor het filmpje