Op de achtergrond een Ferrari

Voordat het model het atelier betreed om ook onderdeel te worden van het project ‘Koffie met een Portret’ vraag ik ter voorbereiding aan hem of haar wat hun lievelingskleur is.

Wat zegt je lievelingskleur over jou?

De keuze voor vanmiddag is Ferrari- rood . Dit is een stralend rode kleur terwijl hij in toon donker is. Door deze combinatie is het belangrijkste aandachtpunt om bij de modelsessie me vooral te richten op het licht.

De lievelingskleur geeft mij een indicatie. Bij bordeaux rood heb ik een totaal andere associatie dan fel oranje. Niet goed of fout, maar andere ideeën ontstaan door de kleur. De lievelingskleur gebruik ik als vertrekpunt in het schilderij. Natuurlijk beïnvloedt de achtergrond mijn manier van werken. Roze op een groene achtergrond of roze op een paarse achtergrond heeft een geheel ander effect.

Woensdagmiddag 13:30 uur – Het model is onderweg

Het leven loopt niet altijd zoals we zouden willen en ook auto’s willen soms aandacht. Het model van deze middag – Els – is onderweg. Iets later dan ons plan, door een lekke band. Dit past wel mooi in het thema van deze middag: auto’s. Via Els begrijp ik dat de band van een auto plakken, tegenwoordig eigenlijk een fluitje van een cent is. Beetje rubber erin (een soort plug – stel ik me voor) – föhn erop en klaar.

Door haar verhaal springt er onverwachts een herinnering omhoog naar mijn jongere jaren. Werkzaam bij Van Vliet in Wateringen bij de benzinepomp/garage. Destijds was ik al enigszins leergierig en wilde natuurlijk zelf leren hoe je een autoband moet plakken. Toen ging dat echt niet makkelijk. Eerst de band eraf, daarna op een ‘machine’ waarvan ik de naam niet meer weet, wel de kleur – hoe verrassend – Ferrari-rood. Het geluid wanneer je de band los maakt van de velg vond ik altijd wel een fascinerend geluid door de kracht die er achter zat.

Maar goed, terug naar de Ferrari – verrassend – aangezien ik helemaal niets heb met auto’s, heb ik nu toch een aantal zinnen kunnen schrijven over dit onderwerp.

De Ferrari staat klaar

Terug naar dit moment – woensdagmiddag 7 april 2021. Els is onderweg, de koffie pruttelt en de Ferrari staat klaar.

Natuurlijk ook hier een verslag door middel van een filmpje. Het was wederom een heerlijke middag, mooie gesprekken, samengevat: GENIETEN!

Koffie met een portret – plein air / live sessie door Mariska de Kok. We beginnen met koffie en een goed gesprek, daarna 2x 45 minuten tijd voor een modelsessie. Het doel – een grote expositie zodra de deur weer open mag van allemaal prachtige koppen. Daarnaast wil ik een mooi boek maken van alle portretten met de titel: ‘Een verzameling mooie momenten’. Zin om ook mee te doen aan dit project? Laat het me weten!