Dit maakt me blij!


Zaterdagmiddag prachtig weer, dus een goede gelegenheid voor een fietstocht. Bestemming van deze tour: Leiden.
Waarom Leiden? Leiden is een heerlijke stad met veel vertier. De fietsroute is ook mooi door de pittoreske dorpjes als Valkenburg, Oegstgeest en natuurlijk de buitenwijken van Katwijk.
Daarnaast is er recentelijk een nieuw verkooppunt in Leiden toegevoegd voor het project “Pakje Kunst”, dus dit vereist nader onderzoek naar hoe / wat / waar de automaat zich nu bevindt.

spiegeling met hun eigen verhaal

Pesthuis Leiden

Fase 1 van onze fietstocht is locatie Het Pesthuis – een nieuwe extra locatie om Pakje Kunst te kopen. Nu moet ik eerlijk zeggen dat deze naam “Pesthouse” niet bepaald uitnodigend is. Zoals gewoonlijk moeten we niet te vroeg oordelen, want de eerste aanblik van dit huis (dat meer een gebouw is) maakte me blij. Een prachtig gebouw dat je nieuwsgierig maakt om te zien wat er hier te ontdekken valt. Omringd door een gracht met levendige planten en verrassende reflecties. Ook een genot op zich.

De ingang was een beetje lastig te vinden – corona zorgde ervoor dat veel “normale” dingen ongebruikelijk en veranderd waren. Via een omweg komen we bij de ingang. Rode borden die aandacht vragen, leiden ons naar de verborgen ingang. Helemaal tegenover de normale hoofdingang brengt een brug je waar je moet zijn. Boven de deur hing een prachtig zandstenen logo.

Ingang van het Pesthuis met een prachtig stenen plakkaat boven de deur.

De ingang

De ingang is donker, maar dit wordt direct gecompenseerd door een glimlach van een enthousiaste jongedame achter de toonbank. Entree is € 1,50 en vanwege corona moet je ook je naam en telefoonnummer achterlaten.

Na binnenkomst via deze ietwat doolhofachtige entree stapt u op een prachtig plein wat een prachtig contrast vormt. Associaties met St. Remy, waar Van Gogh in het sanatorium verbleef, kwam in mijn geheugen op. De vorm van de binnenplaats, de daken, zelfs het zonlicht droegen bij aan de herinnering aan die tijd.

werk Mariska de Kok 6×8 cm – mixed media – uit de serie “Beautiful People”

De Buurt 1,5 meter (initiatief lokale ondernemers)

Op het plein van “The Neighborhood” met tafels, stoelen, ruimtes, muziek en mysterieuze kamers rond de binnenplaats. Mijn verkenning kon beginnen. Eerste missie is om de plek te ontdekken waar mijn nieuwe serie miniatuurschilderijen staat, onderdeel van Pakje Kunst.

Ik zag het bord “museumwinkel”, wat een logische plek leek. De openingstijd van deze inspirerende plek is 14:00 uur. Ik was er veel eerder en kon het niet laten om rond te kijken. De sfeer is heerlijk ontspannen. Inspirerend omdat verschillende artiesten hun producten verkopen. Wat meteen opviel waren de lampen van Mirjam Ooms – ook deelnemer aan het Project Pakje kunst Leiden. Ze had het spel “scrabble” omgebouwd tot een wandlamp.

Mobiel apparaat Pakje Kunst in het Pesthouse Leiden

De Pakje Kunst-automaat (wat de reden was voor ons bezoek) stond op een mooie zichtbare plek bij de ingang van de winkel.

Na dit voorspel kwamen er verschillende verrassingen op ons af: Een indrukwekkende fototentoonstelling van Leonie van der Helm. Gigantische hoofden met fascinerende ogen. Ik was gefascineerd door haar spel van scherpte en onscherp in haar werk.

Slenteren langs speelse bordjes, leuke opstelling van “oude” banken, stoelen en mobiele werkplekken. Dit toverde een grote glimlach op mijn gezicht.

Plots werd ik door mijn partner aangespoord om direct te komen. Hij merkte op: “Dit is wat je wilt zien!” Aangekomen op de plek waar Ron wilde dat ik kwam, zag ik dat hij absoluut gelijk had. Hier word ik echt blij van!

Wat maakt mij zo blij?

Het werk van Peter Zuur, niet 1, niet 2 maar 5 werken waar ik op mijn gemak kon genieten, rustig dichtbij, overwegend weer kijken en kijken. Zijn werk spreekt mij erg aan. Ik kan dit nu wel zeggen, terwijl dit tegelijkertijd eigenlijk niets verteld.

Door te trachten dit te vatten in woorden word jij als lezer misschien nieuwsgierig, voor mezelf zit er de winst in dat ik nog meer mijn persoonlijke handschrift/ wensen/ doelen ga ontdekken.

Het sterke contrast, de heldere lijnen, geen getut. Spelen met licht en donker. Realisme en suggestie vermengden zich. Volop ruimte voor fantasie en het spel van lijnen in de kunstwerken.

Geweldig, sterk en boeiend!

Werk Peter Zuur

De nieuwe tijd.

Werk Casper Faassen

Naast Peter is er ook het werk van Casper Faassen te zien. Dit keer een video. Voor de volledigheid moet ik erbij vermelden dat deze tentoonstelling “The New Time” heet en geïnspireerd is door de Lockdown.

De Lockdown en vooral de afstand van 1,5 meter van elkaar blijft lastig. Praktisch is het goed te doen, maar emotioneel vind ik het moeilijk. Het voelt zo onnatuurlijk aan voor mijn lichaam en mijn wezen. Vooral bij vrienden waarvan je denkt dat ze een knuffel nodig hebben. Het voelt alsof ik mezelf geweld aandeed door deze knuffel niet fysiek te delen. Juist omdat ik van hen hou, houd ik de afstand.

Waarom deze toevoeging?

Ik vond de video van Casper Faassen dit gevoel heel goed uit drukken. Maakte dat me blij? Nee, het was vooral confronterend en de vinger op de zere plek leggen. Ik ben me ervan bewust dat iedereen hier op zijn eigen manier naar kijkt. Hoe ik dit ervaar, zegt alleen iets over mij. Het raakte me.

In deze kamer stonden nog veel meer werken die het bekijken waard zijn. Als je in de buurt bent, zou ik zeker gaan kijken.

Uiteraard sloten we het bezoek af met een kopje koffie om te bespreken wat we hebben gezien. Ook dit was wederom perfect geregeld (via een QR-code om je drankjes en snacks online te bestellen).

Geniet van praten, rondkijken en genieten van de mensen om ons heen. En alles op een passende afstand van 1,5 meter. Complimenten aan de initiatiefnemers van dit evenement ..

PS. Ook is er een agenda met verschillende culturele activiteiten die op deze locatie zullen plaatsvinden.

.