Tijd voor een nieuwe start

Mannenwerk?!

De voorbereidingen voor een nieuw werk zijn weer in gang gezet. Niet zomaar iemand portretteren, nee, dit moet een werk worden met verschillende lagen erin.
Studie vooraf is geen overbodige zaak. Stap 1 is de persoon, stap 2 welke elementen wil ik erbij, welke sfeer wil ik uitdragen, welke emotie oproepen – zonnig, warm, afstandelijk, welk jaargetijde …..

Vroeger was alles makkelijker …

Onbewust onbekwaam heeft ook zijn charmes. Vroeger dook ik gewoon in mijn object. Kwast, doek, verf en vertrouwen dat het vast wel goed gaat komen. Ervaring heeft geleerd dat dit na de heerlijke flow en vuur in het proces, op een gegeven moment stagneert in stress & frustratie. Dit wil niet zeggen dat de voorbereiding nu relaxed en zonder stress gaan.

Op zoek naar afstand

Mijn drive is groot, waardoor ik soms vergeet om relaxed en iets meer afstandelijk mijn werk te beschouwen. Anderzijds is dit misschien wel de kracht in mijn schilderijen. Geen getut maar springen 🙂 Maar goed, enkele jaren ouder en vooral veel meer ervaring, waardoor ik inmiddels heb geleerd dat voorbereiding toch echt van belang is.

De kracht van het vragen stellen

Alles in vraag stellen

Vooral de vragen: “Welke emotie en welke houding?”. Dit ligt heel subtiel. Daarnaast natuurlijk veel aandacht voor de compositie – het lijnenspel. Licht is ook een belangrijk element. Behalve sfeerbepalend heeft het ook invloed op de kijkrichting.

Kleurstelling, waar ga ik voor? Traditioneel of juist uitbundig? Mijn gekozen verhaal / richting bepaalt ook de kleurengroep. Binnen deze groep zijn er weer zoveel kleurencombinatie mogelijk … Ja keuzestress is mij niet vreemd. Genoeg vragen, nu nog de antwoorden.

Maar eerst praktisch

De praktische zaken zoals ondergrond en formaat zijn makkelijker dan het nadenken over de inhoud van mijn werk.

Zaterdagmiddag een heerlijke regenachtig dag, dus een goed moment om nu op pad te gaan voor de ondergrond van mijn werk (mdf panelen), zodat ik eindelijk kan gaan beginnen.

Een nieuwe vorm – begin van een nieuwe start