Van wie ben jij er één?

Aandacht voor Horst Janssen.

Werk Horst Janssen

Noem mij nieuwsgierig, leergierig of iemand die zich graag verwonderd – feit is dat er zoveel is te ontdekken dat ik bang ben dat ik nu al tijd te kort kom om alles uit te zoeken wat ik zou willen.

Filosofie, kunst, biografieën ….. de rode draad lijkt de bespiegeling voor mezelf – Wat vind ik nu belangrijk? Wat is mijn doel? Hoe wil ik mijn kostbare leven besteden c.q. invullen. Het leven is eindig en onze tijd beperkt . Oké dit is geen lichte kost, maar wel iets wat mij bezig houdt. Dit is ook één van de ingrediënten c.q. mijn overdenkingen die ik graag via mijn blog wil delen ter inspiratie.

Van wie ben jij er één en doet het er eigenlijk toe?

De persoon die ik in het daglicht wil zetten is niet echt klein. Niet klein in formaat en niet klein in zijn uitstraling. De hoeveelheid werk wat hij heeft geproduceerd in zijn leven is indrukwekkend. Over wie hebben we het hier: Horst Janssen.

Aangezien zijn persoonlijke geschiedenis makkelijk terug is te vinden op internet, ga ik hier geen tijd aan verspillen, behalve dat ik een link onder aan deze blog vermeld. Dit brengt voor mij gelijk de vraag: Is de achtergrond van iemand belangrijk? Gaat het om het kunstwerk of de persoon?

Doet de geschiedenis er toe of is het kijken en verwonderen genoeg om te worden geraakt. Geschiedenis, uitleg, toelichtingen zorgen dat de onbevangenheid verdwijnt. Tegelijkertijd is er soms ook van mijn zijde behoefte aan achtergrond. Een lastig dilemma.

Ontdekking

Waarschijnlijk heel herkenbaar voor museabezoekers, direct na een expositie dwalen in de winkel van het museum. Ik zwicht bijna altijd voor om een samenvatting van het beeld in gedrukte vorm aan te schaffen. Met als legitiem excuus dat ik juist door de mooie afbeeldingen vakmanschap kan duiden. Voor de scherpe lezer, ja ik ben me bewust dat ook ik de onbevangenheid van de cursist op dat moment beïnvloed.

Terug naar het heerlijk moment dat ik in de snoepwinkel van een museum sta. Ik kijk dan graag om me heen naar wat mij intrigeert. Enkele jaren geleden zag ik een kaart die mij nieuwsgierig maakte; Zachte kleurcombinaties, lijnen, onaf, zachtheid en toch compleet. Voor mij ondergeschikt omdat ik vooral gefascineerd ben door het handschrift toch de toevoeging dat het een stilleven was – een vaas met een bloem. En nee ik heb ook niet naar de naam gekeken….

Werk Horst Janssen

De eerste fase voor een kaart wanneer deze binnen mijn atelier wordt gebracht, is de kaart aan de muur te plakken. Op die manier kan ik zo nu en dan stil staan om te ont-dekken wat mij nu precies raakt. Dus het woord “waarom” wordt veelvuldig in stilte genoemd. Op zoek naar duiding en leermomenten voor mezelf.

De herkenning

Onlangs zag ik In het blad Arte enkele foto’s van portretten. Zwierige zwarte lijnen gecombineerd met voorzichtige dunne lijnen in verbinden gebracht door aquarelverf. De kunstenaar: Horst Janssen. Dit werk raakte mij. Verre van het zogenaamde perfecte plaatje. Echt, zacht, zonder opsmuk, kwetsbaar door de confrontatie met de werkelijkheid. Ook meende ik een herkenning te zien die ik niet echt thuis kon brengen.

Tot mijn grote verrassing was de kaart met het stilleven van destijds van de zelfde kunstenaars van deze portretten. Krachtig & indrukwekkend dat deze man zo duidelijk een eigen handschrift heeft.

Ken je deze al?

Afgelopen zaterdag tijdens onze maandelijkse modelsessie met een groep kunstenaars deelde ik mijn ontdekking door het tonen van enkele voorbeelden. Tot mijn verrassing is de naam van deze man ook bij deze collega’s onbekend, terwijl zij een vrij grote kennis hierin hebben. Verrassend omdat ik me heb laten vertellen dat Horst de Rembrandt van Duitsland is. Weer een leermoment dat bekendheid ook zijn grenzen heeft.

De liefde, fascinatie en nieuwsgierigheid voor het werk was wel gelijk aanwezig. De tekeningen zijn duidelijk sterk genoeg dat van wie het is er absoluut niet toe doet.

Durf te kiezen.

Zelfportret Horst Janssen

Vanwaar dit betoog….. wanneer iets je raakt is de kans groot dat er vast nog iemand is die jouw gevoel herkent. Tegelijkertijd een aanmoediging laat je niets aanpraten. Geniet met je eigen ogen. Voel je vrij om je eigen mening te vormen. Vele kunstenaars zijn pas bekend / geëerd na hun overlijden. Misschien ben jij diegene die het nu al door heeft dat een werk later spraakmakend gaat worden.?!

Ik ben in ieder geval wel benieuwd of je mijn fascinatie voor Horst Janssen deelt?

Meer over Horst Janssen via deze link