Vandaag alleen maar tevreden winnaars.

Rondje Lisse deel 3 werk in uitvoering Mariska de Kok

De klant op bezoek in het atelier

Ondanks alle restricties is het ontvangen van een klant in mijn atelier gelukkig nog steeds binnen de mogelijkheden.

In de loop van de vele jaren zijn er al heel wat werken de deur uitgegaan. Eigenlijk altijd tevreden klanten. Mocht onverhoopt iemand niet helemaal tevreden zijn, gingen we samen aan de slag om te kijken of en hoe iets nog beter zou kunnen. De klant is tenslotte ook hier in het atelier koning. Wel met de toevoeging dat ik als kunstenaar achter mijn werk moet kunnen blijven staan.

Zenuwachtig

Vanmiddag om 15:oo uur had ik wederom een afspraak staan. Verrassend genoeg blijft het altijd een beetje spannend wanneer een klant het werk komt keuren. Misschien is dit eigenlijk wel logisch doordat ik mijn ziel en zaligheid in mijn werk leg. Deze overgave of intentie, net hoe je het wil noemen brengt een kwetsbaarheid met zich mee. Bij kritiek gaat het niet om mij, maar om mijn werk. Maar doordat mijn werk zo dicht bij mij ligt is dit soms lastig scheiden.

Waarschijnlijk is de klant net zo goed ook een beetje zenuwachtig of het werk wel voldoet aan zijn wens …. Want wat en hoe moet je het zeggen wanneer je het werk niet mooi vindt. Bijzonder hoe wij mensen in elkaar zitten.

De eerste indruk

Stipt op tijd mocht ik de klanten ontvangen. Vaak voel je al bij de eerste aanblik of men blij is of niet. Zo ook vanmiddag. Gelukkig had ik zeer tevreden mensen over de vloer. Het is fijn wanneer mensen de insteek van het werk aanvoelen. Voor mij gaat het nooit alleen om de afbeelding. De penseelstreek en het gevoel vind ik belangrijk. In het geval van dit werk is het juist de houdingen van de gezinsleden die een mooi verhaal vertellen. Kracht, spontaniteit en vooral de blijheid vond ik treffend in mijn bronmateriaal.

Rondje Lisse deel 5 werk in uitvoering Mariska de Kok

Nu nog een paar kleine puntjes afwerken, ik blijf nu eenmaal kritisch, vooral ook op mijn eigen werk en dan wordt het tijd om afscheid te nemen van mijn creatie.

Gelukkig totaal overtuigd dat deze mensen echt gaan genieten van het werk. De waardering was duidelijk voelbaar. Vanmiddag alleen maar winnaars!

Rondje Lisse deel 2 werk in uitvoering Mariska de Kok

Dit werk is tot stand gekomen door de samenwerking met de gildemeester bollestreek