Waarom een boek maken van je werk?

Vier weken geleden kreeg ik een mail van Hans Berkhout met een plannetje.

Omdat jij met enige regelmaat adviseerde om eens een boekje te maken van mijn werk, deze vraag: wil jij bij de presentatie “het woord doen”? Het hoeft niet lang te zijn, ter inspiratie kan ik een boekje langs brengen (-;

Inspiratie had ik genoeg, maar ja, wie zegt nu nee tegen een bezoekje van Hans plus daarbij een inzage in zijn nieuwe boek.

Vereerd, vertrouwen.

Ik voelde me vereerd. Waarom? Ik heb veel respect voor Hans en zijn werk. Hetgeen ik uniek vind is dat hij echt zijn eigen stijl heeft gevonden. Zowel in penseelstreek, als materiaal als keuze qua “afbeelding”. Er is zelfs nagedacht over het formaat.

Alles klopt. Dus vereerd vanwege respect hoe Hans volledig integer zijn werk benaderd.

Dankbaar voor zijn vertrouwen, omdat dit voor mij de eerste keer is dat ik een boek mag presenteren. Welke regels hierbij horen? Geen idee. Trouw blijven aan mezelf komt het dichtst bij wie Hans is.

Eigenbelang

Regelmatig kon ik het niet laten om Hans aan te sporen om nu toch echt een boek te maken van zijn werk. Ja natuurlijk kost het wat, tegelijkertijd is het van onschatbare waarde.

Ik ben in het gelukkig bezit van diverse werken van huis. Ik heb niet zoveel onbedekte plekken op de muren van mijn huis. Tegelijkertijd kriebelt het als ik werk van Hans ziet. Dus een oplossing zou wenselijk zijn. Maar goed, gelukkig laat Hans zich door niemand sturen, ook niet in deze.

Voordelen van het boek

Op mijn gemak kan ik nu genieten van het werk waar ik wil. Voor studie, penseelstreek, dans.

Het boek

Zes jaar werk samengevat in een verzameling landschapsschilderijen.

1 boekje, 6 landen, 20 uitklappers, 71 schilderijen, 80 pagina’s, 120 grams papier,

handgebonden! Te koop voor 25,-

Het boek zelf is een kunstwerk op zich. Elke boekje heeft de volle aandacht van Hans gehad. De selectie, het printen, het snijden, het binden – zie de mooie bandjes aan de zijkant. Hiervoor zal vast een prachtige naam bestaan, maar ik ben geen boekbinder.

Het werk

Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse, Katwijk, de gehele directe omgeving is/was een inspiratiebron. In het boek staan nog veel meer namen, maar dan moet ik gaan letten op de uitspraak en dat doet er nu  niet toe.

Penseelstreek.

Wat fascineerd mij nu aan het werk van Hans Berkhout? Penseelstreken zoeken verbinding met elkaar. Kleuren zijn krachtig in combinatie met zacht, contrast duidelijk aanwezig zonder opdringerig te zijn.

Wanneer je kijkt naar landscape 117 – kleur en beweging met toevoeging van temperatuur.

Disorder 13

Waarom voor mij sterk – lef, contrast, kleur, richting, direct & voorzichtig – hoe langer je kijkt hoe meer je gaat zien. Zowel toevoegingen als weghalen van de verf. Hierin wordt het verhaal letterlijk verteld door de penseelstreek.

De verschillende locaties waren het begin van de inspiratie, daarna begon het feest. Door zgn “echt” te kijken kun je terug in de tijd reizen en met de penseelstreek van Hans meebewegen.

Samenvatting;

Het is een boek geworden met veel verhalen. Elk schilderij is een reis op zich.

Over alles is nagedacht, van het papier, de vorm, de kaft, de uitlijnen zelfs het verpakkingsmateriaal is een bewuste overweging. En zelfs te koop!

Zoals gezegd, mijn huis is te klein, dus dit boekje is een prachtige alternatief om mijn ontdekkingsreis naar jou verder te zetten.

Dank je wel Hans.